Σχετικά με την Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια αποτελεί τα τελευταία χρόνια την πιο ελκυστική πρόταση καλοκαιρινών διακοπών και όχι άδικα. Οι διακοπές στην Αστυπάλαια αποκτούν μια αυθεντική διάσταση μέσα από τις συνήθειες φιλοξενίας των ντόπιων, το σχεδόν ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον, τη ντόπια γαστρονομία και την ξεχωριστή ιστορία του νησιού.

Η Χώρα της Αστυπάλαιας

Ο αμφιθεατρικός οικισμός της Χώρας είναι από τους ομορφότερους στο Αιγαίο. Τα χαρακτηριστικά λευκά σπίτια της με τα μπλε πορτοπαράθυρα εκτείνονται στην πλαγιά από τον οικισμό του Πέρα Γιαλού έως το φημισμένο Ενετικό Κάστρο που δεσπόζει πάνω στο λόφο.
Το κάστρο της Χώρας ήταν ο μοναδικός οικισμός του νησιού μέχρι και το 19ο αιώνα.
Στην κεντρική πλατεία του οικισμού βρίσκονται οι 8 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του νησιού, οι 5 από τους οποίους βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία.
Η Χώρα προσφέρει πληθώρα εστιατορίων, καφετεριών, μπαρ και άλλων μαγαζιών για όλα τα γούστα.

Πέρα Γιαλός

Ο Πέρα Γιαλός είναι ένας γραφικός οικισμός στο ίδιο μοτίβο με τη Χώρα. Είναι το παλιό λιμάνι του νησιού και πλέον έχει σχεδόν ενσωματωθεί στον οικισμό της Χώρας. Το παλιό λιμάνι από όπου ξεκινούν οι εξορμήσεις προς τις γύρω νησίδες, έχει μετατραπεί πλέον σε μαρίνα για ιστιοφόρα και άλλα σκάφη αναψυχής.
Στον οικισμό επίσης βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας, το λιμεναρχείο, η τράπεζα του νησιού καθώς επίσης και η παραλία του Πέρα Γιαλού με πληθώρα εστιατορίων και άλλων μαγαζιών.